donderdag 11 juli 2013

Rock Art

Ik ben nu in het Alta museum. Buiten zijn de rotstekeningen (UNESCO werelderfgoed). Binnen zijn verder nog tentoonstellingen te zien over het Noorderlicht, over de cultuur van de Sami en over het Noorse koningshuis in de oorlogsjaren. De Noorse koning was ook gevlucht naar Engeland. Noorwegen en Nederland lijken meer op elkaar dan je denkt.

Het is best bijzonder al die tekeningen van 2 tot 6 duizend jaar oud. Grappig hoe de tekenaars duizenden jaren lang consequent vast bleven houden aan dezelfde teken-stijl.
Het zijn vooral jachtmotieven met mannetjes die op elanden, rendieren en beren jagen. Op de meer "recente" tekeningen zitten de mannetjes in een boot en vangen ze heilbot.

De Noren hebben de tekeningen ingekleurd. Daar zijn ze bij UNESCO niet blij mee. Je kunt je inderdaad afvragen of het inkleuren geen afbreuk doet aan de authenticiteit. Voordeel is wel dat de tekeningen beter te zien zijn. Vooral bij dit natte weer zie je anders niets op de rotsen.

Het was vandaag een relatief korte fietsdag. Het reed op zich makkelijk langs het fjord (maar het ging dus niet helemaal relaxed, zie vorig bericht). Ik fiets straks alleen nog een paar kilometer door naar de camping aan de andere kant van Alta. Dan zit het er op voor vandaag. Het is mooi geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten