maandag 10 augustus 2015

13e Fietsdag: van Weißensee naar Mühlhausen in Thuringen

Met dank aan de Wifi van het "Brauhaus zum Loewen" in Mühlhausen (zie de laatste foto hieronder) voor de gelegenheid om weer een flink aantal foto's te uploaden (zie ook berichten van de vorige etappes met deels nieuwe foto's).
De tweede etappe langs de Unstrut-Radweg was een consequente voortzetting van de eerste: ontspannen fietsen over rustige wegen langs slaperige dorpjes. Verschil met gisteren was dat je meer vergezichten had en dat er ook meer kloosters langs de route opdoken. Voor een deel valt de Unstrut-Radweg samen met de Luther-weg die langs de hoogtepunten van de reformatie leidt. Luther was erg actief in deze regio. Dat is niet vreemd want plaatsen als de Wartburg, Erfurt en Wittenberg zijn hier niet ver vandaan.
Nadeel van de slaperige dorpjes is dat je soms nogal ver moet doorfietsen voor een kopje thee met gebak. We kwamen het eerste terrasje vandaag pas na 50 km tegen in Bad... Maar de Unstrut-Radweg fietst lekker door (prima bewegwijzerd,  goede paden, geen steile hellingen) zodat die koffie pauze toch al rond een uur of elf kwam. Dus zo'n probleem was dat niet. Ook wat de hitte betreft was het wel handig om de grootste afstand al vroeg in de ochtend af te leggen.
Eindpunt van de dag was Mühlhausen.  Een grote stad met een indrukwekkende verzameling prachtig gerestaureerde kerken, een middeleeuws raadhuis, een intacte stadswal,  middeleeuws stratenpatroon. Maar naast deze prachtige monumenten ook nog heel veel historische panden in verregaande staat van verval. Het is een stad die veel te groot is voor zijn bewoners. Als je af gaat op de grootte van de stad zou je minstens 60 of 70 duizend inwoners verwachten.  Er wonen echter maar 33.000 mensen. Kortom: er zijn veel te veel huizen in deze stad. Te weinig mensen (en geld) om alles mooi op te knappen. 
Afstand: 80 km.

Stadtmauer mit Innerem Frauentor
Mariënkirche
Mooie panden, maar in verregaande staat van verval - direct tegenover de Mariënkirche
Divi-Blasii Kirche (Johan Sebastian Bach was in 1708/09 organist in deze kerk).
Brauhaus zum Löwen is minder oud dan het lijkt: het historische pand (1707-1713 gebouwd) was een Apotheek. In 1992/93 omgebouwd tot Gasthof met eigen brouwerij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten