zondag 15 maart 2015

Costa Blanca, Coll de Rates

Vandaag stond  de eerste rit "echt de bergen" in op programma. We zijn voorzichtig begonnen met de Coll de Rates. Deze col is ongeveer 700 meter hoog. Vanaf de kust bij Altea is het een mooie geleidelijke klim, met prachtige vergezichten. Na 40 km is het hoogste punt bereikt, daarna gaat het overwegend naar beneden, de hele rit was 81 km lang en met wat kleinere klimmetjes tussendoor hebben we in totaal 1453 hm geklommen. De eerste 10 km over de kustweg waren nog behoorlijk druk, daarna viel het autoverkeer erg mee. Er zijn op zondag veel racefietsers onderweg. Het autoverkeer houdt overigens goed rekening met de fietsers. Met een temperatuur van 8 tot 10 graden was het niet echt warm. Tijdens de klim naar de col scheen eerst de zon nog en konden de beenstukken uit. In de loop van de ochtend betrok het. Op de top was het erg fris en hebben we ons goed ingepakt voor de afdaling.
 
De foto's bij dit bericht staan precies verkeerdom: het verhaal begint onderaan. Op de panoramafoto ligt het plaatsje Parcent in de zon. In Parcent hebben we geluncht (broodje omelet) bij het "Local Social" van  Coop. Agricola El Progrés (= het rode gebouw op de foto). Dit is een soort van dorpshuis/markthal met podium, gewelven en prachtige tegels aan de wand. Het straatje met de plantanen is ook in Parcent.
Het was overigens niet eenvoudig een plek te vinden om binnen te lunchen: op zondagmiddag zijn in veel restaurants alle tafels gereserveerd en kan je (onaangemeld) alleen buiten op het terras zitten. Daarvoor was het vandaag echt te koud!
 

1 opmerking: